THEME
Shout Here!
Posted at Tuesday, December 13, 2011, Leave Your Sparkle[s] (2)
MUSIBAH MAMPU MENGELUARKAN NILAI-NILA UBUDIYAH DOA YANG SELAMA INI TERPENDAM. DIKATAKAN " MAHA SUCI ZAT YANG SUDAH MENGELUARKAN DOA DENGAN MUSIBAH." DALAM ATHAR ADA DISEBUTKAN: "ALLAH MENURUNKAN UJIAN KEPADA SEORANG HAMBA YANG SOLEH DARI HAMBA-HAMBANYA. DAN KEPADA PARA MALAIKAT DIA BERKATA: ' SUPAYA AKU MENDENGAR SUARANYA.'

FAEDAH YANG LAIN, DIBINASAKAN KESOMBONGAN DAN KEANGKUHAN JIWA. SEBAB ALLAH S.W.T BERFIRMAN:


" Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya). dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya." (Surah Al- 'alaq: 6-7)


MUSIBAH JUGA MENGGUGAH CINTA KASIH SESAMA MANUSIA, SEMAKIN MENYATUKAN RASA CINTA KEPADA SESAMA MANUSIA DAN SALING MENDOAKAN KEPADA YANG SEDANG DITIMPA, KERANA SUDAH MENJADI LUMRAH ORANG-ORANG MERASA TERPANGGIL UNTUK BERTANGGUNGJAWAB DAN MENCINTAI ORANG YANG SEDANG DITIMPA MUSIBAH DAN MENDAPAT UJIAN.

MUSIBAH ITU AKAN MEMBUKAKAN MATA MEREKA KEPADA YANG LEBIH BESAR. SEBAB YANG MEREKA LIHAT ITU KECIL BERBANDING MUSIBAH LAIN YANG LEBIH BESAR. KEMUDIAN MEREKA MENERIMA BAHAWA ITU SEMUA MERUPAKAN PENEBUSAN DOSA DAN KESALAHAN, SEKALIGUS MENDAPAT PAHALA DAN GANJARAN DI SISI ALLAH. JIKA MANUSIA MENYEDARI BAHAWA SEMUA INI ADALAH HASIL YANG BOLEH DIPETIK DARI MUSIBAH MAKA MEREKA AKAN MENGHADAPINYA DENGAN SENANG DAN TENANG.

"Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira." (Surah Az-Zumar: 10)
*ye cik chla.. segala yang terjadi itu ada hikmahnye.. jadi janganlah awak tu suka mengeluh dengan musibah yang menimpa diri awak sendiri ye.. (:

Labels:

NEWER POSTOLDER POST